Geschiedenis UVV

uvv-nederland-vroeger-1

In 1938 werd het Korps Vrouwelijke Vrijwilligers (KVV) opgericht. Een Amsterdams initiatief dat door plaatsen in heel Nederland werd overgenomen. Aanleiding was de dreigende Tweede Wereldoorlog en de economische crisis waardoor de positie van werkende vrouwen verslechterde. Vrijwilligerswerk was een manier om de actieve maatschappelijke betrokkenheid van vrouwen vorm te geven.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd er ondergronds gewerkt aan het oprichten van een overkoepelende organisatie die het vrijwilligerswerk landelijk kon coördineren. Op 9 mei 1945 ging Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers officieel van start. Met projecten als Tafeltje-Dekje, waarbij een vrijwilliger op de fiets maaltijden rondbracht.

uvv-nederland-vroeger-2
uvv-nederland-vroeger-5

In 1977 is de naam gewijzigd in Unie Van Vrijwilligers; er zijn immers steeds meer mannelijke vrijwilligers aan de slag. In 2014 is de de naam Unie Van Vrijwilligers gewijzigd in “Unie Van Vrijwilligers Nederland”. In 2017 zullen ruim 7.000 vrijwilligers in 43 afdelingen zich actief inzetten voor praktische zorg en ondersteuning bij instellingen en individuele hulpvragers, met name in de zorg- en welzijnssector, waarbij kwaliteit, flexibiliteit en betrouwbaarheid voorop staan.

Zie ook op de site van wikipedia Unie van Vrijwilligers

Oude documenten

Over de oprichting van de Unie Van Vrijwilligers zijn verschillende documenten bewaard gebleven:

En een vrijgeleide om af te reizen naar de eerste vergadering van het hoofdbestuur op 20 juli 1945 met een auto van het militair gezag.
Vergadering Reistoestemming 20 juli 1945 [pdf]

Toelichting op beide documenten:

De uitnodiging van Jane de Jongh om tijdens de oorlog onder het mom van een theevisite de voorbereiding van een gezamenlijke unie voor te bereiden.