Terugblik op 70 jarig jubileum UVV Nederland (inclusief video verslag)

70 jaar UVV Nederland: Sterk in verbinden!

Op 13 oktober 2015 was het dan zover: in het centraal gelegen Amersfoort kwamen 330 vrijwilligers uit het hele land bij elkaar in de Eenhoorn. De zaal zinderde van de energie zoals gastspreekster Esther Vergeer enthousiast opmerkte.

Het was een grote eer dat onze beschermvrouwe H.K.H Prinses Margriet, ons jubileum kwam opluisteren. Haar aanwezigheid en haar mooie speech waarin zij de inzet van de vrijwilligers zeer positief belichtte, waren een blijk van oprechte waardering. De combinatie van het eind van de Tweede Wereldoorlog en de start van de Landelijke UVV deed haar opmerken: “De UVV is eigenlijk een oorlogskindje maar ondanks zevenmaal tien kaarsjes nog fit en springlevend”. Zij complimenteerde de UVV met het werk dat al die jaren is verzet: “De UVV heeft haar leden altijd ondersteund en juist daarmee ook voorkomen dat vrijwilligers worden “uitgebuit” om het maar eens heel sterk uit te drukken. Vrijwilligers die in een georganiseerd verband werken zijn betrouwbare gesprekspartners daar waar zij worden gevraagd en of ingezet. Zij zijn getraind, weten wat hen te doen staat en er kan op hen worden gerekend.”

 

IMG_1966 IMG_1980  IMG_1982IMG_1971

Nadat de dagvoorzitter Gery Molenaar iedereen had verwelkomd, H.K.H. Prinses Margriet, de Commissaris van de Koning in Utrecht, de burgemeester van Amersfoort, mevrouw Ella Vogelaar voorzitter van de NOV, Koepel van vrijwilligersorganisaties in Nederland, de leden van de Raad van Advies, externe gasten van het LOVZ, nam voorzitter John Voetman  het woord. Hij sprak over de UVV als echte vrijwilligersorganisatie, bijna geen betaalde krachten, over de autonomie die haar charme is, maar ook nadelen oplevert, bijvoorbeeld bij het werven van fondsen. Over de 9000 UVV- vrijwilligers die jaarlijks een maatschappelijke bijdrage van 22 miljoen euro leveren. “De maatschappij verandert en de UVV verandert mee, met de nieuwe uitdagingen die eraan komen”, sprak hij.

Ella Vogelaar vertelde over de voortrekkersrol die de UVV vervult binnen haar organisatie. De 1 miljard uur die alle vrijwilligers in Nederland bijdragen aan de maatschappij. Na Amerika en Zweden heeft Nederland de meeste vrijwilligers ter wereld. De UVV hoort bij de vijf grootste vrijwilligersorganisaties in Nederland.

Burgemeester Bolsius van Amersfoort roemde de spontane en vrijwillige inzet die hij zag bij de opvang van de vluchtelingen. Dat mensen graag bereid zijn te helpen. Hoe Amersfoort bijna burgerlijk ongehoorzaam had besloten meteen aan goede locaties te werken en niet allerlei tijdelijke oplossingen te bedenken. Hij memoreerde zijn moeder die vrijwilligster was en zei dat hij nu zijn kinderen bij zijn vrijwilligerswerk betrekt. Vrijwilligerswerk gaat over van generatie op generatie.

Dat laatste geldt voor veel vrijwilligers binnen de UVV en toevallig ook voor de kleindochter van een van de oprichtsters J.B.C. Sjollema – ‘s Jacob, Sonia Sjollema die in de voetsporen van haar grootmoeder is getreden als bestuurslid van UVV Nederland. Zij heeft samen met de PR-commissie en een aantal professionele krachten hard gewerkt om een mooi magazine te laten verschijnen in digitale vorm. Afgeleid daarvan is de kleurrijke gedrukte brochure om de UVV beter op de kaart te zetten. Zie hiervoor: www.uvv.online-magazine.nl.  De overhandiging van de brochure aan H.K.H. Prinses Margriet door Lilian de Jong vormde een hoogtepunt. Op de achtergrond draaide de digitale versie op een groot scherm.

0005 IMG_1976 IMG_2013

 

Na het officiële gedeelte was het woord aan Esther Vergeer, rolstoeltennisster. Door haar levendige presentatie hing de zaal aan haar lippen. Hoe zij als jong meisje verlamd raakte, dus nooit meer kon lopen, door haar ouders gestimuleerd werd om toch met alles mee te doen. Ook sport. Het werd tennis. Tennis waarmee zij zelfs een gouden plak won op de Paralympics in Londen. En hoe vele vrijwilligers haar op die intensieve weg hebben ondersteund. Hoe prettig het is om een doel, de olympische medaille veroveren, te hebben. Daar kun je alles op afstemmen. Dan is het doel bereikt en moet je je weg zoeken. Dat doet zij met haar Foundation die gehandicapte kinderen stimuleert flink te sporten en veel zelfstandig te doen. Zoals het haar ook lukt alles zelfstandig te doen. Het ontvangen van vrijwillige steun is geweldig maar ook het geven is heerlijk, het doet iets met een mens. Zij gaf alle leden van de UVV een groot compliment.

Toen was het zomaar tijd voor koffie en lunch maar niet voordat het hoge gezelschap met sprekers en een 10-tal vrijwilligers de zaal verlaten had. De vrijwilligers werden aan H.K.H. voorgesteld in een zeer geanimeerde, geïnteresseerde en ontspannen sfeer. En dat de zware, gouden olympische medaille van Esther bewonderd en vast gehouden mocht worden was een mooi extraatje.

De mensen van de Eenhoorn zetten hun beste beentje voor en opgewekt werd er voor de lunch gezorgd. Natuurlijk ontbrak de kroket niet. Alle aanwezigen konden gezellig bijkletsen en hun bewondering voor de sprekers delen. Wat een vrolijke herrie maken 330 mensen in een zaal…

Het ‘toetje’ was het optreden van Victor Mids, arts en illusionist. Hij liet ons, samen met een paar gasten uit de zaal, zien hoe wij ons laten misleiden door ons brein. Wij weten nu wat primen is, hoe je met onbeduidende armbewegingen mensen op het verkeerde been zet en iemand zonder aan te raken kunt laten zeggen op welke plekken de aanraking werd gevoeld –  fantoomtrilling. We hebben het zelf gezien!

Tijd om te bedanken en af te sluiten. De voorzitter roemde de aanwezige dames Rosalie Swart en Graus omdat zij al 35 jaar UVV-vrijwilliger zijn, bedankte de Jubileumcommissie voor het vele werk en de vele kilometers, plaatste Tom de Graaf, secretaris en spil van de UVV Nederland in de schijnwerper evenals Lisette Holslag, die de (vele) publiciteit heeft georganiseerd. En wenste een ieder een goede thuisreis. Zo kwam een eind aan een dag met een oranje tintje.

De feestelijke dag werd georganiseerd met de betrokkenheid van verschillende afdelingen:

Oud-voorzitter Gery Molenaar, secretaris Tom de Graaff, Sonia Sjollema ( bestuurslid UVV Nederland), Wil Verweij  (UVV afdeling Amersfoort), Simone Koch ( UVV afdeling Baarn) en Anne Joke Moojen (UVV afdeling Enschede)

Bekijk hier ook het videoverslag van de dag:

 

1 reactie

  1. Birgitta Prakken op maart 3, 2016 om 10:55 pm

    Beste wensen voor de toekomst!

Laat een reactie achter